14. ULUSLARARASI DÜNYA DİLİ TÜRKÇE SEMPOZYUMU ALKÜ’DE GERÇEKLEŞTİ.

14. ULUSLARARASI DÜNYA DİLİ TÜRKÇE SEMPOZYUMU ALKÜ’DE GERÇEKLEŞTİ.
  • 24 Ekim, 2022
14. ULUSLARARASI DÜNYA DİLİ TÜRKÇE SEMPOZYUMU ALKÜ’DE GERÇEKLEŞTİ.

14. Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu 20-22 Ekim tarihleri arasında Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) ev sahipliğinde gerçekleşti. Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, Antalya Valiliği, Türk Devletleri Teşkilatı, Türk Dil Kurumu, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Türk İş Birliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Radyo Televizyon Üst Kurulu, Alanya Belediyesi ve UNESCO gibi önemli kurumlar tarafından desteklenen sempozyum, dünyanın dört bir yanından 114 kurumdan 358 bilim insanın katılımıyla gerçekleşti.

Özbekistan, Azerbaycan, Kazakistan, KKTC, Afganistan, İran, Kosova, Bosna-Hersek, Almanya, Rusya, Ukrayna, Moğolistan, Irak, Hırvatistan, Arnavutluk, Sırbistan, Kırgızistan ve Türkiye olmak üzere 18 farklı ülkeden katılımcı sempozyumda 278 bildiri sundu. Sempozyumun açış töreni Eğitim Fakültesi Başöğretmen Atatürk Konferans Salonunda saat 10.00’da yapıldı.

Açış törenine, Antalya Vali Vekili ve Alanya Kaymakamı Dr. Fatih Ürkemezer, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Filiz Kılıç, Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz, Dünya Dili Türkçe Sempozyumları Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Güzel, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yoğun programından dolayı katılama tebrik mektubu iletti. Açış konuşmalarına geçilmeden önce Eğitim Fakültesi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı tarafından müzik dinletisi gerçekleştirildi.

Açış töreni Üniversitemiz Rektör Yardımcısı ve 14. Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Özgür Kasım AYDEMİR’in konuşmalarıyla başladı. Konuşmasında Sempozyum hazırlık sürecini anlatan Aydemir, sempozyum kurum paydaşlarına teşekkür etti. Konuşmasına Ziya Gökalp’ten Türklüğün vicdânı bir/ Dîni bir, vatanı bir/Fakat hepsi ayrılır/ Olmazsa lisânı bir.” dizeleriyle sonlandırdı.

Antalya Vali Vekili ve Alanya Kaymakamı Dr. Fatih Ürkmezer Konuşmasında, “Çocuklarımıza da gençlerimize de dilimizi en iyi şekilde aktarmamız gerekiyor. İşte bizlerde Sayın Antalya Valimiz öncülüğünde bütün ilimizde bu yönde eğitsel çalışmalar uygulamaktayız. Uyguladığımız proje kapsamında çocuklarımıza dilimizi en iyi şekilde geliştirmeleri için düzenli olarak başta okuma çalışmaları yaptırıyor, dilimizin ürettiği çok çeşitli eserler ile dilimize çevrilmiş olan bütün eserlerin okunması yönünde çalışmalar yürütüyoruz.” dedi.

REKTÖR KALAN’DAN MİLLİ KİMLİK VURGUSU

Sempozyumun açılışında, millî kimlik vurgusu yapan ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan, millî kimliği daha güçlü kılacak bir etkinlik düzenlemekten büyük mutluluk ve şeref duyduğunu belirtti. Rektör Kalan, ALKÜ’nün genç ve dinamik kadrosuyla bilimsel, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlerine ve milliği kimliğe hizmet eden faaliyetleri yürütmekte kararlı olduklarını kaydetti. Türkçe’ye olan gönül borçlarını ALKÜ olarak bir nebze de olsa ödeyebilme sorumluluğunu üstlenmekten şeref duyduklarını ifade eden Rektör Kalan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk dili ile ilgili sözlerine atıfta bulunarak, “Türk dilinin araştırılmasının, incelenmesinin ve “bilinçle işlenmesinin” yalnızca bir dil meselesi olmadığını vurgulamış ve Türk dili araştırmalarını, tarihî gerçekliğe, pozitif bilime hizmet etmesi bakımından çok önemli bir görev olarak addetmiştir.” dedi.

REKTÖR KALAN DESTEKLEYEN KURUMLARA TEŞEKKÜR ETTİ

Bu önemli vazifeyi yerine getirme noktasında destekleyen kurum ve kuruluşlar ile sempozyuma katılım gösteren bilim insanlarına teşekkür eden Rektör Kalan, “Bu şölenin gerçekleşmesinde bizlere katkılarını sunan başta Kültür ve Turizm Bakanlığına, Antalya Valiliğine, Türk Devletleri Teşkilatı’na, UNESCO Türkiye Millî Komisyonuna, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı’na, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu’na, Türk Dil Kurumu’na, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’na, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı’na, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığına, Alanya Belediyesine, Alanya Turistik İşletmeciler Derneği’ne, Başkent Üniversitesi’ne ve Komrat Devlet Üniversitesi’ne sempozyuma katkı sunan bilim ve sanat insanlarına, hassaten teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Sempozyum öğleden sonra bilimsel oturumlar ile devam etti. 278 bildirinin sunulduğu bilimsel oturumlar iki gün boyunca devam etti. Alanya Belediyesinin katkılarıyla, 20 Ekim Perşembe akşamı adeta sempozyumun ruhuyla özdeşleşen Azerin konseri dinleyicilerle buluştu.

21 Ekim akşamı ise bilim oturumlarının sona ermesinin ardından ALKÜ Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı ile Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü öğretim üyeleri tarafından Türk Halk Müziği konseri düzenlendi. Konserde, öğretim üyeleri birbirinden güzel türküler seslendirerek sempozyumun katılımcılarına unutulmaz bir gece yaşattı.

Konserin sonunda bir konuşma gerçekleştiren ALKÜ Rektör Yardımcısı ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Özgür Kasım Aydemir, yoğun programından dolayı konsere katılamayan ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan adına katılımcılara teşekkürlerini iletti. Çiçek takdiminin ardından takdiminin ardından Rektör Yardımcısı Aydemir, ALKÜ Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı ile Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü öğretim üyelerine teşekkür belgelerini verdi.

22 Ekim Cumartesi günü ise katılımcılara Alanya’nın tarihi ve doğal güzel güzelliklerini tanıtan sosyal gezi programı gerçekleştirildi. Damlataş mağarasıyla başlayan gezi programı Alanya kalesi, tekne turu, Kızıl Kule, Tersane ve Avokado Temalı Alanya Tropikal Meyve Festivaliyle son buldu.